Jaren geleden bezocht ik de orchideeëntuin in het Gerendal (Limburg). En op vakanties in met name Noord Frankrijk (Normandië en Franse Ardennen) verbaasde ik me over de vele orchideeën die ik daar zag. Hoewel ik sinds 2003 in Culemborg woon, weet ik pas sinds vorige zomer dat het hier ook vol kan staan met die prachtige en fascinerende planten.
Met name de wat nattere delen van de uiterwaarden zijn ermee bezaaid in mei, juni en juli. Je hoeft er niet eens voor van de paden af. 
Hoewel het determinderen nog niet simpel is -sommige soorten zijn moeilijk te onderscheiden- heb ik geprobeerd de afbeeldingen per soort te ordenen.
Een deel van de foto's is flink bewerkt, daardoor kunnen de kleuren afwijken van werkelijke kleur. 
Deze eerste vier foto's zijn van de meest voorkomende orchis. Althans, zo komen ze op mij over. Of het de rietorchis is, of de brede orchis, de vleeskleurige orchis of de gevlekte? Er zijn ongetwijfeld mensen die het antwoord weten, ik moet het schuldig blijven.

Deze foto's van de keverorchis zijn niet in de uiterwaarden gemaakt, maar bij de kleiputten in Buren. Hierbij heb ik gebruik gemaakt van een Helios 44-k-4 objectief. Door de droogte van afgelopen voorjaar leek het alsof veel exemplaren verdord waren voordat ze volledig tot bloei waren gekomen.
De bijenorchis is wel een van de 'spectaculairste' die ik tot nu toe heb gefotografeerd in Nederland. Dit exemplaar trof ik aan bij fort Everdingen. Ze doet me sterk denken aan het venusschoentje, dat ik ooit op Newfoundland zag.
Moeraskeverorchis. De linker is weer gemaakt met een Pentacon 135mm, f:2,8. Die oude lenzen zijn heerlijk om bloemen mee te fotograferen.
Dit is het Hondskruid. Niet in de uiterwaarden van de Lek gezien, maar op Tiengemeten. Ook een prachtige locatie voor allerlei vormen van natuurfotografie.
Orchideeën in Oost Canada
Omdat ik het niet kan laten, een paar orchideeën van jaren geleden in Canada en op Newfoundland. Alleen van het venusschoentje weet ik de naam.
Venusschoentje
Venusschoentje
Back to Top